Videók

Hawaii Hula Tánc

Tudástár

MAUNA KEA
MAUNA KEA : A világ legmagasabban fekvő természeti temploma
Pele: a tűz és a vulkánok istennője
Kukui dió - Hawaii hula tánc
A kukui dió

Hawaii masszázsok oktatása

  Bemutatkozás

  " A Hula a szív nyelve, ezáltal a hawaii nép szívverése."

  David Kalakaua, Hawaii utolsó királya (1874-1891)


  A Hula táncban a lábak mélyen kapcsolódnak a földhöz, a csípő ringása a tenger hullámait idézi, miközben a kezek történeteket mesélnek el istenekről, emberi kapcsolatokról, történelmi eseményekről, a természetről.
  A táncosok nemcsak előadják a dalokat, hanem egyben át is élik őket, valóságot teremtenek: minden figyelmüket arra irányítják, hogy megjelenítsék a virágok illatát, a szélben mozgó faleveleket, a viharos esőt vagy akár a vulkán kitörését.
  A Hula táncok gyakorlati eszközt kínálnak ahhoz, hogy felfedezzük a Bennünk lévő értékeket, szépséget, harmóniát és azt másokkal megosszuk.

   

  Ági

  17 évvel ezelőtt hallottam meg a hívást, ami polinéz hagyományok, kultúra irányába fordította az utamat. Elkezdtem Ma-uri masszázzsal foglalkozni, amiben az érintés, a tánc, a zene természetes, tudatos, ősi módon kapcsolódik össze (masszázsok témájában további információt a www.natkaiagi.hu oldalon találsz). Folyamatosan tanultam (Európában és Új-Zélandon) és emellett kerestem az alkalmat, hogy a polinéz táncok újabb és újabb oldalait is megismerjem.
  2008-ban részt vettem Raylene Ha'alelea Kawaiae'a és Hope Keawe workshopján, ami életre szóló emlék marad. Raylene-vel töltött idő legfőbb üzenete számomra az volt, hogy a Hula nem csupán mozgás vagy éneklés, sokkal inkább szemléletmód, élethez való viszonyulás. A hawaii táncok támpontokat, irányokat adnak a dalokon és a mozdulatokon keresztül, amikkel formálhatjuk kapcsolatainkat, megláthatjuk, mi az, ami fontos, lényeges; ami közelebb visz önmagunkhoz és egymáshoz.
  Grazyna Jasiota és Malgosia Szokalska által ismertem meg Lehua Frank Kawaikapuokalani Hewett Hawaii Hula tanító és zeneszerző dalait és táncait. Az elmúlt években több alkalommal személyesen tanulhattam tőle Lengyelországban, Ausztriában, Németországban és Magyarországon.
  Szerencsésnek érzem magam, hogy a tanítványa lehetek és koncerteken táncolhattam Vele együtt. 
  Hálás vagyok, hogy a fellépések és a tanítások alkalmával megoszthatom mindazt az életörömet, harmóniát és szépséget, amit a Hula táncok képviselnek.
  Megtisztelőnek érzem, hogy a Polinéz Gyógyító Művészetek Oktatási Központjának keretein belül együttműködhetek Witold Kucharczyk-kal, aki megismertetett a polinéz masszázsok szépségeivel: az Integrated Lomilomi masszázs képzéseken Emesével közösen igyekszünk átadni a Hula táncok ismeretét és szeretetét a résztvevőknek.

  Aloha!
  Hajdu-Natkai Ágnes 


  Emese

  Babavárás miatt 2017 óta nem veszek részt aktívan a csoport működésében,de folyamatosan figyelemmel követem a táncos közösség életét:)

  A polinéz kultúrával 2007-ben kezdtem ismerkedni a MA-URI masszázson keresztül. Rövid idő elteltével szerettem volna többet megtudni a Csendes-óceán szigeteinek tradicionális táncairól is. Ekkor találtam rá egy Hawaii Hula tanfolyam hirdetésére a huna.hu oldalon.
  Witold Kucharczyk szervezésében a lengyel Grazyna Jasiota hétvégi tanfolyamán egy lelkes kis csoport tagjaként ismerkedtem meg a Hawaii Hula tánc alapjaival 2010 elején, és egyből beleszerettem a hawaii kultúrába. Másfél éve a szintén lengyel Malgosia Szokalska-tól tanulunk tradicionális kahiko és modernebb auana táncokat. Mindketten a jelenleg egyik legismertebb Hawaii Hula tanár, énekes és dalszerző, Loea Frank Kawaikapuokalani Hewett tanítványai.
  Tavaly április óta én is azon szerencsések közé sorolhatom magam, akik személyesen tanulhattak Loea-tól. Eddig két alkalommal vettem részt intenzív workshopján (Lengyelországban és Ausztriában), ahol megosztotta velünk táncosként és tanítóként 50 év alatt szerzett tapasztalatát, rendkívüli tudását. Megtisztelőnek érzem, hogy a tanítványa lehetek, és az ő táncait mutathatom be az érdeklődőknek.
  Számomra a Hula nem csak egy mozgásforma: Kitartásra, elkötelezettségre és az ősi hagyományok iránti tiszteletre tanít. Segít az érzelmek megélésében és kifejezésében. Amikor valamit nehezen lehet szavakkal kifejezni, akkor jön a tánc: a zene és a mozdulatok helyettem is beszélnek…
  A Hula csupa boldogság és életöröm: leírhatatlan érzés, amikor sugárzó mosollyal az arcukon mesélik nézők egy bemutató után, mennyire elvarázsolták őket a táncaink és a hawaii zene.
  Ezért is szeretném még nagyon sok embernek bemutatni a Hawaii Hula tánc különleges szépségét.
   
  Aloha!
  Kukai Emese